Gepost door Erik op feb - 18 - 2012
Ingrediënten
  1. halve kilo kip of kipfilet (1 soepkip)
  2. 3 dji poeroetbladeren (citroenblad)
  3. sereh (citroengras)
  4. peper en zout
  5. 1 prei
  6. 1/4 spitskool
  7. 1 pak So-oen (glasnoedels)
  8. 4 hard gekookt eieren
  9. 1 gekookte aardappel in schil (een redelijk grote)
  10. 1/2 bosje selderij
  11. 1 citroen
  12. tjabé rawit (hete pepertjes)
  13. 1 à 2 ons taugé
  14. suiker
  15. 2 uien
  16. koenjit (specerij)
  17. 3 kemirienoten
  18. ketoembar
  19. djahé (gember)
  20. laos (Thaise gember)
  21. trassi
  22. ketjap Amis
  23. arachide olie
  24. lombok of sambal
  25. knoflook
  26. rijst (1/2 kopje ongekookte rijst per persoon)
Cuisine: Kooktijd: 120 mins Serveringen: 4 personen

Soto Ajam of Saoto soep is een heerlijke pittige maaltijd kippensoep uit de Surinaamse en Indische keuken. Deze saoto soep kost wel wat voorbereiding.

Voorbereiding.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Snij de uien klein en fruit 1 ui op een laag vuur, bewaar de andere gesneden ui.

De kippenbouillon:

De kip of kipfilet voorkoken in ruim water  met 2 dji poeroetbladeren, stukje sereh (citroengras) en peper en zout. Haal de kip eruit als deze gaar is.  Haal de dji poeroetbladeren eruit en bewaar deze en bewaar de kippenbouillon. De kip plukken (in kleine sliertjes uit elkaar trekken) De kip sliertjes even opbakken in een koekenpan.

De Ketjapsaus:

In 1 eetlepel olie een teen knoflook fruiten, teen heel laten. Tjabé rawit klein snijden en in een kommetje doen. Citroen tot het klokhuis insnijden en bij de rawit uitknijpen. Als de knoflook bruin is, eruit halen, heel fijn snijden en bij de Rawit doen. van het vuur halen en 2 eetlepels suiker en 1/2 kopje ketjap amis toevoegen.

De Boemboe (kruidenpasta):

3 kemirienoten, 2 teentjes knoflook,1 ui versnipperd, Rawit of rode lombok fijngesneden, Stukje trassi iets groter dan een maggiblokje, 1 theelepel ketoembar en 1 mespunt koenjitpoeder in een vijzel doen en fijnwrijven.

De bereiding:

De so-oen knippen en in de week zetten met lauw water. (ongeveer 1/3 tot een 1/2 pak gebruiken, zie verpakking voor bereiding). Prei in dunne ringen snijden, de selderij heel fijn snijden, de kool in hele fijne dunne slierten snijden en de aardappel in plakjes snijden.

Verwarm de kippenbouillon, doe er gefruite uitjes bij.

Verhit de boemboe in een wok met 1 eetlepel olie, voeg 1 schijf djahe, 1 schijf laos, 1 stengel sereh en de gebruikte dji poeroetblaadjes en 1 vers dji poeroetblad toe. Verhit dit weer goed en blus het af met een lepel kippenbouillon. Voeg de Boemboe bij de kippenbouillon en alles aan de kook brengen. Voeg van alle ingrediënten 1/3 toe aan de Saoto soep. (spitskool, so-oen, aardappel, prei, selderij)

Vlak voor het opdienen de uitjes en de taugé toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout. ( in de Surinaamse en Indische keuken worden er 2 maggi blokjes er in gekruimeld in plaats van peper en zout)

Het opdienen.

Op elk bord een bolletje rijst dan de prei, kip, kwart ei, selderij, kool, aardappel, gefruite uitjes, taugé en de so-oen verdelen over de borden, Doe wat ketjapsaus er over. (enkele theelepels) Giet er de kippenbouillon overheen.

Eet smakelijk, Slamat makan.

Met dank aan Paul en Nicole voor dit recept.


Maaltijd: Soep type:

Reageer


Laatste Recepten

Slasoep recept

Gepost op okt - 23 - 2014

0 Comment

Prei aardappelsoep recept voor...

Gepost op okt - 16 - 2014

0 Comment

Tomatensoep uit Andalucië recept

Gepost op mei - 14 - 2014

0 Comment

Spinaziesoep recept

Gepost op mrt - 12 - 2013

0 Comment

Laatste Nieuws

De zilveren lepel collectie...

Gepost op okt - 16 - 2014

0 Comment

Top 5 soeprecepten op...

Gepost op mei - 12 - 2013

0 Comment

Gourmand World Cookbook Awards...

Gepost op mrt - 7 - 2012

0 Comment

Het mooiste servies en...

Gepost op feb - 22 - 2012

0 Comment

Sponsors

  • Huis Boom Beestje nieuw
  • Soepbijbel bij bol.com
  • Vakantie Woning Huren in Zeeland
  • .