De geschiedenis van soep

De soep geschiedenis.

Volgens de dikke van Dale betekent soep : soep de; v(m) -en vloeibaar gerecht, gewoonlijk getrokken van vlees, bereid met groenten, vermicelli enz. || in de ~ kapot

De meeste ouderen onder ons kunnen nog wel herinneren dat vroeger in de keuken op een petroleumstelletje een bouillon stond te trekken voor meerdere uren. Waar dan later lekker soep van gemaakt werd. Met de stress en de haast van tegenwoordig wordt hier vaak geen tijd meer voor gemaakt. Bouillon komt van een blokje en de soep uit een pakje waar je kokend water bij doet. Toch zullen de meeste een vers bord soep veel lekkerder vinden.

Hoe oud is soep?

Soep bestaat al sinds de prehistorie. Als je water in een pan laat koken en er diverse ingrediënten aan toevoegt , zal de smaak van de ingrediënten zich met het water mengen en heb je eigenlijk al soep. Een site waar heel veel informatie staat over hoe ze vroeger soep en bouillons maakten is coquinaria.nl.

Bouillon.

De basis van de meeste soepen is een bouillon van vleesbotten, visgraten of kruiden. Door de botten en of graten samen met kruiden een lange tijd te koken, soms wel enige uren, zal er een eiwit (collageen) oplossen in het water waardoor er samen met de kruiden er een fijne smaak ontstaat. Ook worden er vaak rest vlees toegevoegd zoals viskoppen en vinnen of vet resten en ben merg. Na dat alle ingrediënten eruit gezeefd zijn kan je deze bouillon al eten.

Tegenwoordig zijn er diverse bouillon blokjes te koop. Door die bouillon blokjes op te lossen in kokend water heb je heel snel een bouillon. Let wel op deze bouillon kan erg zout zijn.

Soep als voorgerecht, tussendoortje of maaltijd

Een lichte soep wordt vaak gebruikt als voorgerecht om de smaakpapillen te stimuleren en een lekkere trek te creëren. Een kippensoep of een heldere groentesoep is een goede starter.

Als tussendoortje kan je eigenlijk alle soepen gebruiken, maar een snelle soep is het meest ideaal.

Soepen zoals erwtensoep, bruine bonensoep en broodsoepen zijn ideaal voor een maaltijd. Ze zijn erg gevuld en zwaar maar erg lekker. Zulke maaltijdsoepen worden vaak in de koude wintertijd gegeten.