Boerengroentesoep met rookworst en spekjes

Ik vind het nog wat te vroeg voor snert, maar ik heb wel zin in een goed gevulde soep.

Lekker met rookworst en spekjes.

Ik heb de bouillon gisteravond al gemaakt en de groenten alvast gesneden, zodat ik vandaag weinig hoefde te doen. En de smaken van de laurier en tijm konden ook lekker in de bouillon trekken.

Een heerlijke soep voor in de herfst.

Wat heb je nodig?

* 4 liter groentebouillon

* 2 laurierblaadjes

* paar takjes tijm

* 2 wortelen, geschild en in grove stukken gesneden

* 1 venkel in blokjes gesneden

* 1 pastinaak, geschild en in blokjes gesneden

* 2 preien, gewassen en in halve ringetjes gesneden

* 4 stengels bleekselderij in grove stukken gesneden

* 4 stengels paksoi in grove stukken gesneden

* 1 pot witte bonen uitgelekt

* 2 rookworsten

* 300 gram gerookte spekjes

* klein beetje peper

Voor de garnering

* mosterd (welke je zelf lekker vindt)

* geraspte kaas

Wat moet je doen?

Doe de bouillon in een (soep)pan en voeg hier de laurierblaadjes, paar takjes tijm en peper aan toe. Ik heb de groene stronkjes die aan de venkel zaten doormidden gesneden en ook toegevoegd aan de bouillon. Zoals ik altijd zeg proef de bouillon regelmatig om te kunnen bepalen of hij op smaak is.

Haal de laurierblaadjes, tijm en groene stronkjes venkel (mocht je deze ook hebben toegevoegd) uit de bouillon.

Voeg de wortel, venkel, pastinaak, prei en bleekselderij hier aan toe. Laat dit ongeveer 10 minuten koken op hoog vuur, tot de groente beetgaar zijn.

Voeg daarna de witte bonen, paksoi, rookworst en spekjes toe en laat dit nog even meewarmen.

Doe de soep in een bord en garneer met een toef mosterd en wat geraspte kaas.

Ik had uiteindelijk 6 liter soep. Mooie gelegenheid om wat mensen uit te nodigen. Of soep weg te geven of in te vriezen……

Eet smakelijk!