Erwtensoep (snert)

Het is er weer tijd voor.

Ik vind het koud genoeg voor een lekker bordje goed gevulde erwtensoep.

Ik heb een flinke pan gemaakt (ongeveer 10 liter). Ook vandaag kwamen weer wat fietsers wat soep eten na een koude tocht op de fiets.

Ik schrijf het recept voor ongeveer 5 liter.

Wat heb je nodig?

* 2 pakken spliterwten

* 4 speklappen

* 1 verse worst

* 350 gram hamlappen

* 350 gram filetlapjes

* 2 rookworsten

* eventueel een pakje gerookte spekjes

* 2 wortels

* knolselderij

* 2 preien door de helft en daarna in halve ringetjes gesneden

* 2 uien in vieren en in ringetjes gesneden

* bladselderij in grof gesneden

Voor de garnering

* witbrood in blokjes gebakken in de pan met wat roomboter tot croutons

Wat moet je doen?

Doe het vlees (behalve de rookworst) in een (soep)pan en doe hier water bij tot het vlees onder water staat.

Laat dit een uur lekker pruttelen op laag vuur. Laat ondertussen de spliterwten wellen in koud water.

Haal het vlees uit de bouillon en doe hier de spliterwten bij en laat dit een paar uur lekker pruttelen, totdat de spliterwten “opgelost” zijn in de bouillon.

Snij ondertussen het vlees in blokjes en de worst in plakjes.

Snij ook ondertussen de groenten brunoise.

Wanneer de spliterwten mooi zijn opgelost in de bouillon voeg je het vlees (ook de rookworst in plakjes gesneden), bladselderij en de groenten toe en laat dit nog een half uurtje lekker pruttelen.

Maak de soep eventueel op smaak met wat runderbouillon blokjes. Ik heb zelf dit jaar lavas laten drogen en zeer fijn gevijzeld. Hier heb ik 2 eetlepels van toegevoegd.

Doe de soep in een kom en garneer met de croutons.

Eet smakelijk!