Bospaddestoelensoep

Vorige week nog gefietst op mijn mooie racefiets. Twee dagen geleden is hij gestolen.

Het maken van een soepje is de beste afleiding om even niet aan mijn frustratie te denken.

Het is herfst, oftewel het seizoen voor paddenstoelen. Dus maak ik een heerlijke bospaddenstoelensoep. Gisteren heb ik van Daniel Poolman (chef-kok bij http://www.proefkamerhetreestdal.nl/) een mooie reuzenbovist en boleten gekregen om te verwerken in de soep. Daniel bedankt!

Wat heb je nodig?

* 2 teentjes knoflook geperst

* 2 sjalotjes gesnipperd

* beetje olijfolie

* 200 gram gemengde bospaddenstoelen

* een bakje champignons

* 1/2 eetlepel tijm

* anderhalve liter groentebouillon

* 200 ml room

* zout en peper

Voor de garnering

* peterselie in stukjes gesneden

* eventueel kun je spekjes toevoegen

* eventueel wat truffelolie

Wat moet je doen?

Doe wat olie in een (soep)pan en fruit hierin de knoflook en uien glazig.

Voeg de groentebouillon hieraan toe en een deel van de bospaddenstoelen en champignons en (alle) tijm.

Laat dit een kwartiertje pruttelen en blender de soep.

Bak de resterende paddenstoelen met een gesnipperd uitje in olijfolie en wat roomboter, totdat het vocht verdwenen is en maak op smaak met zout en peper.

Voeg de room toe aan de soep en bind de soep af tot de juiste dikte met roux. Hieronder beschrijf ik even hoe je de roux kunt maken.

Roux:

* 50 g boter

* 60 g bloem

Smelt de boter in een pan op een matig vuur. Schep de bloem bij de bruisende boter en roer met de spatel/ pollepel.

Laat het mengsel al roerend een beetje ‘opdrogen’, tot je een heerlijke biscuit geur ruikt en de kleur dof is.

Doe de soep in een bord en garneer met peterselie, gebakken paddenstoelen en eventueel de andere ingrediënten (garnering)

Eet smakelijk!